Start button Start Menu toggle Menü
bejelentkezés regisztráció
bejelentkezés
regisztráció
*-al jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kérem várjon...

Sport

Sport

Nemzetközi szabályok

A nemzetközi szabályok szerint trap, skeet versenyszámokban a férfiak és juniorok 125, a nők 75 korongra, duplatrapban a férfiak 150, a nők 120 korongra versenyeznek. A verseny végén a férfiak és nők legjobbjai hatos döntőt lőnek. A döntőt színes porral töltött úgynevezett “flash” / tv korongra lövik, mely látványos a nézők számárta.

Fegyverek

Az olimpiai koronglövő számok versenyzői általában 12-es kaliberű simacsövű bock fegyvereket használnak. A jelesebb versenyzőknek a gyárak mérethez igazított fegyveragyat készítenek. A fegyvergyárak között versengés folyik az elsőségért: Athénban pl. a hat versenyszám közül négyet Perazzi, kettőt Beretta fegyverrel nyertek. Igaly Diána egy vésett Perazzi-val nyerte olimpiai aranyát, melyet a fegyvergyártól kapott ajándékba a 98-as világbajnokság megnyerése után. A gyár tulajdonosa Diána monogramját arannyal vésette be a nyeremény fegyverbe, teljesítménye elismeréséül. A mai legkorszerűbb fegyverek ára 1,5 milliótól egészen 60 millióig is elmehet a vésés illetve az aranyozás mértékétől függően.

A trap versenyszámnál általában 12-es kaliberű simacsövű bock fegyvereket, esetleg félautomata fegyvereket használnak. Régi sikeres koronglövőink közül többen használtak 81 cm-es csövű fegyvert, igaz, azok a korongok valamivel lassúbbak voltak. Előszeretettel használták a magyar FÉG, a német Merkel és a belga Browning fegyvereket. A ma trap lövői az olasz Beretta, illetve Perazzi, a belga Browning, a spanyol Kemen gyár fegyvereit használják előszeretettel. A trap lövő fegyverek természetesen szűkített csövűek. Megengedett a 12-esnél kisebb kaliberű puskák használata is. A trap lövők általában 75-76 cm-es csövet használnak. A legjobbaknak a fegyvergyárak mérethez igazított fegyveragyat gyártanak.

Skeet pálya

A skeet versenyszám korongjai két egymással szemben kb. 40 méterre elhelyezkedő toronyból (kis és nagy torony) egymást keresztezve érkeznek. A versenyzők a két torony szélességében félköríven elhelyezkedő 7, illetve a két torony között, középen elhelyezkedő 8. lőállásról adják le lövéseiket. A korongok a pálya középpontján lévő keresztezési pont felett közel 5 m-es magasságban repülnek. Mindkét toronyban 1-1 gép helyezkedik el. Automata időzítő dobja ki a korongot, a versenyző kérésére 0-3 mp-en belül. A korong megjelenéséig a versenyző a fegyvert mindkét kezével tartja, a fegyvertusát, a derékvonalat jelző csíkra helyezi. A lövő lőállásonként változóan lő egyes (single) és kettős (double) korongokra. Egy korongra csak egy lövés adható le.

A skeet rotte (sorozat) lövései sorban:

  • 1. lőállás: egy nagytorony egy dublé (nagy-kicsi)
  • 2. lőállás: egy nagytorony egy dublé (nagy-kicsi)
  • 3. lőállás: egy nagytorony egy dublé (nagy-kicsi)
  • 4. lőállás: egy nagytorony egy kistorony
  • 5. lőállás: egy kistorony egy dublé (kicsi-nagy)
  • 6. lőállás: egy kistorony egy dublé (kicsi-nagy)
  • 7. lőállás: egy kisdublé (kicsi-nagy)
  • 4. lőállás: egy nagydublé (nagy-kicsi), egy kisdublé (kicsi-nagy)
  • 8. lőállás: egy nagytorony egy kistorony

Trap pálya

15 dobógépe egy földalatti dobóárokban van elhelyezve, ahonnan a korongok 76 ( + / - 1 ) méter távolságra repülnek. A versenyzők 15 méterre vannak a dobóároktól. Öt lőállás helyezkedik el egy sorban és egy hatodik az egyes lőállás mögött. A mikrofonnal működtetett gépek a versenyző hívó hangjtára azonnal kidobják a korongot. A mai modern gépek 300, esetenként 600 korongos tárral vannak felszerelve. Az öt lőállás mindegyikéhez három gép tartozik. A hármas gépcsoport középső gépei egyenes, szélső gépei balra, illetve jobbra menő korongot dobnak. A 15 gép mind különböző a magasság és szögek vonatkozásában. A traplövők fegyverüket vállba emelve tartják a korong kérésekor. Minden korongra két lövés adható le. A találat az, ha a korongból egy látható darab levált.

Duplatrap pálya

A duplatrap lőtér méretei megegyeznek a trap lőtérével, ugyanazok a távolságok, a gépek és a lőállások között, a lőállások száma és elhelyezkedése is megegyezik. Viszont a trap l5 gépe helyett csak a középső lőállás három gépét kell használni, szám szerint a 7, 8, 9-es gépeket. A versenyzők mindig dupla korongot kapnak, egy sorozatban 25 duplát, férfiak, juniorok és nők egyaránt. Így az alapverseny 150 (5×30) férfiaknak, illetve 120 (4×30) korong a nőknek. A korong pályájának magassága a dobóárok teteje felett, 10 méterre a dobás pontjától 3m (bal, jobb korong) - 3,5m (egyenes korong) között kell lenni. A verseny kezdete előtt és minden gépbeállítást követően egy dublét kell dobni minden pályáról, minden gépcsoportból. A lövők szemmel követhetik ezeket a korongokat. A lövő készenléti állása és a lőállásokon történő továbbhaladása megegyezik a trap versenyszáméval. A különbség az, hogy minden lövő a hármas lőállás gépeiből kapja a dupla korongokat. A nemzetközi szabályok szerint a férfiak és junior fiúk 150 korongra, a nők és a junior lányok 120 korongra versenyeznek. A verseny végén a férfiak és nők legjobbjai hatos döntőt lőnek.